Zwangerschap – Huisartsenpraktijk Trompert – Zuidhorn
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Trompert
Hanckemalaan 1c 9801 HJ
Zuidhorn

Zwangerschap

Zwanger?

Ben je zwanger? Gefeliciteerd!
Een nieuwe zwangerschap brengt vaak veel vragen met zich mee. Daarom wil ik je vragen om snel een afspraak te maken op het spreekuur. Het liefst bij een zwangerschapsduur tussen 7 en 9 weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. We zullen dan een aantal zaken bespreken, de termijn uitrekenen en afspraken maken voor een echo en bloedonderzoek.

Verloskundig actieve huisarts

In Zuidhorn wordt de verloskundige zorg nog grotendeels “ouderwets” door huisartsen verleend. Twee huisartsen in Zuidhorn (dokter Slagter-Roukema en dokter Trompert) zijn zeer enthousiast “verloskundig actief”, wat inhoudt dat zij de zwangerschap, de bevalling en het kraambed begeleiden. Ook bij mij kun je naast het reguliere spreekuur op het zwangerenspreekuur komen voor de controles. Wanneer je poliklinisch of thuis mag bevallen, zal ik jullie daarin ook begeleiden.

Informatie

Via onderstaande links kun je praktische informatie vinden:
> Je kunt de folder “Zwanger!” alvast lezen. Hierin worden vele belangrijke zaken besproken, zoals het slikken van foliumzuur (tot een zwangerschapsduur van 10 weken). De folder is een goede voorbereiding voor de eerste controle.
> Om een indruk te krijgen van de afdeling verloskunde in het Martiniziekenhuis, kun je naar de informatieavond gaan.

 

                      

Folder “Zwanger!”                                  Informatie Martini                                        Informatie UMCG

 

 

                                          Kinkhoestvaccinatie

Folder voorbereiding                         Folder pijnbestrijding                                 Kinkhoestvaccinatie

 

Prenatale screening

Een lastig onderwerp waar we het de eerste of tweede controle ook over zullen hebben is prenatale screening. Misschien heb je wel eens over de combinatietest (nekplooimeting), de 20-weken-echo en de NIPT gehoord. De verschillende mogelijkheden van screening worden duidelijk uitgelegd op de website van het RIVM en in de volgende folders:

                 
Prenatale Screening                                      20-weken-echo